Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Gıdalardaki Fonksiyonel BileşiklerGDM418124200
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz, Bahar
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüSeçmeli @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı
Seçmeli @ Moleküler Biyoloji ve Genetik Lisans Programı
Ders KategorisiUzmanlık/Alan Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin KoordinatörüOsman SAĞDIÇ
Dersi Veren(ler)Osman SAĞDIÇ
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıÖğrenciler fonksiyonel gıdalar, sağlık ve hayat tarzı ile ilişkilendirilmesi ve üretim yöntemleri, kullanılan farklı özel ingrediyen tipleri, pazarlanma stratejileri, dünya gıda piyasalarındaki yeri ve ilgili yasal düzenlemeler gibi konularda bilgi birikimi kazanacaklardır.
Dersin İçeriğiOmega–3 yağ asitleri, Probiyotik bakteriler, Prebiotikler, Phytosteroller, Karotinoidler, Flavonoidler ve diğer sekonder bitkisel maddeler, Vitamin A, C, E, Calcium, Biyoaktif peptidler, Fitoöstrogenler, lifli maddeler ve bu maddeleri ihtiva eden gıda maddelerinin fonksiyonel özellikleri, Fonksiyonel gıdalara örnekler.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Functional foods: Concept to product (Eds. G.R.Gibson, C.M. Williams) Woodhead Publishing Limited, 2000
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Öğrenci fonksiyonel gıda kavramını bilir.
  2. Öğrenci prebiyotikleri bilir.
  3. Öğrenci fitosterolleri ve karotinoidleri bilir.
  4. Öğrenci fitoöstrojenleri bilir.
  5. Öğrenci omega yağ asitlerini bilir.
  6. Öğrenci flavonoidler ve diğer sekonder bitkisel maddeleri bilir.
  7. Öğrenci fonksiyonel vitamin ve mineralleri bilir.
  8. Öğrenci biyoaktif peptitleri bilir.

Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi

DÖÇ-1DÖÇ-2DÖÇ-3DÖÇ-4DÖÇ-5DÖÇ-6DÖÇ-7DÖÇ-8
PÇ-1--------
PÇ-2--------
PÇ-3--------
PÇ-4--------
PÇ-5--------
PÇ-6--------
PÇ-7--------
PÇ-8--------
PÇ-9--------
PÇ-10--------
PÇ-11--------
PÇ-12--------
PÇ-13--------
PÇ-14--------
PÇ-15--------
PÇ-16--------
PÇ-17--------
PÇ-18--------
PÇ-19--------
PÇ-20--------
PÇ-21--------
PÇ-22--------
PÇ-23--------
PÇ-24--------
PÇ-25--------
PÇ-26--------
PÇ-27--------
PÇ-28--------
PÇ-29--------

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Fonksiyonel gıda kavramıİlgili Kaynaklar
2Probiyotik bakterilerİlgili Kaynaklar
3Prebiyotiklerİlgili Kaynaklar
4Fitosteroller ve Karotinoidlerİlgili Kaynaklar
5Fitoöstrojenlerİlgili Kaynaklar
6Omega yağ asitleriİlgili Kaynaklar
7Flavonoidler ve diğer sekonder bitkisel maddelerİlgili Kaynaklar
8Ara Sınav 1 / Uygulama veya Konu Tekrarı
9Fonksiyonel minerallerİlgili Kaynaklar
10Fonksiyonel minerallerİlgili Kaynaklar
11Fonksiyonel süt ürünleriİlgili Kaynaklar
12Ara sınav2
13Fonksiyonel şekerlemelerİlgili Kaynaklar
14Fonksiyonel tahıl ürünleriİlgili Kaynaklar
15Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev130
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar130
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati162
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması
Derse Özgü Staj
Ödev
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)230
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)140
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok