Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Meyve Suyu TeknolojisiGDM409223200
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz, Bahar
Dersin DiliNot set
Dersin SeviyesiLisans
Dersin Türü
Ders KategorisiUzmanlık/Alan Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin Koordinatörü
Dersi Veren(ler)
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıMeyve suyu üretim teknolojisi konusunda temel bilgiler vererek bu konuda karşılaşılabilecek sorunları çözebilmek için gerekli alt yapıyı oluşturmak
Dersin İçeriğiMeyve suyuna işlenmeleri açısından meyvelerin tanımı, meyve ve meyve sularının bileşimi, geleneksel ve modern yöntemlerle meyve suyu, nektar ve içeceklerin üretim teknolojileri; meyvelerin işlenmeye hazırlanması, presleme ön işlemleri ve presler, pulpun inceltilmesi, durultma, filtrasyon, meyve sularının depolanmaları, meyve sularının ambalajlanmaları, meyve sularının konsantre edilmeleri; sebze suyu üretim teknolojisi; gazlı-gazsız alkolsüz içeceklerin üretim teknolojisi
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Cemeroğlu B. 2004. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi (I. Cilt). Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Ankara
  • Cemeroğlu, B., Karadeniz F. 2001. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi 2. Meyve Suyu Üretim Teknolojisi. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No:25, Ankara
  • Cemeroğlu, B. 1982. Meyve Suyu Üretim Teknolojisi. Teknik Basım Sanayi Matbaası, Ankara
  • Cemeroğlu, B. 1992. Meyve ve Sebze İşleme Endüstrisinde Temel Analiz Metotları. Biltav Yayınları, 1992
  • Ashurst P. R. 1995. Production and Packaging of Non-carbonated Fruit Juices and Fruit Beverages. ISBN: 0-7514-0169-2, London: Blackie Academic and Professional
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Öğrenciler meyve suyu, nektar ve içecek kavramlarını bilir.
  2. Öğrenciler presleme ön işlemlerini ve pres tiplerini bilir.
  3. Öğrenciler durultma ve filtrasyon işlemlerini bilir.
  4. Öğrenciler meyve suyu üretiminde kullanılan enzimleri ve etki mekanizmalarını bilir.
  5. Öğrenciler meyve sularının konsantre edilmesi aşamalarını bilir.
  6. Öğrenciler meyve suyu ve benzeri içeceklerde kalite kontrol uygulamaları bilir.

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Meyve suyu üretim teknolojisi; meyve sularına ilişkin mevzuat, meyve suyuna işlenmeleri açısından meyvelerin başlıca nitelikleriİlgili Kaynaklar
2Meyve suyu üretim teknolojisi; meyvelerin işlenmeye hazırlanmaları, presleme ön işlemleriİlgili Kaynaklar
3Meyve suyu üretim teknolojisi; mayşenin pulpa işlenmesi, mayşenin preslenmesi ve preslerİlgili Kaynaklar
4Meyve suyu üretim teknolojisi; durultma, filtrasyon ve filtrelerİlgili Kaynaklar
5Meyve suyu üretim teknolojisi; meyve sularının konsantre edilmeleri, aroma ayırma ve aroma tutucularİlgili Kaynaklar
6Meyve suyu üretim teknolojisi; meyve suları ve nektarların tüketim için ambalajlanmalarıİlgili Kaynaklar
7ARA SINAVİlgili Kaynaklar
8Meyve suyu üretim teknolojisi; bazı meyvelerin meyve suyuna işlenmeleriİlgili Kaynaklar
9Ara Sınav 1
10Sebze suları üretimiİlgili Kaynaklar
11Gazlı ve gazsız içeceklerin üretimiİlgili Kaynaklar
12Meyve suları, nektar ve içeceklerde kalite kontrol uygulamalarıİlgili Kaynaklar
13Meyve ve sebze işleme endüstrisinde temel analiz metotlarıİlgili Kaynaklar
14Laboratuar uygulamasıİlgili Kaynaklar
15Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar260
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati162
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması
Derse Özgü Staj
Ödev
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)120
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)130
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok