Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Siyaset ve Toplumsal CinsiyetSBU341234300
ÖnkoşullarYok
YarıyılBahar
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin Türü
Ders KategorisiUzmanlık/Alan Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimSiyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü
Dersin Koordinatörü
Dersi Veren(ler)
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıBu dersin amacı, çağdaş siyaset teorisi ve siyasal süreçlere yönelik feminist eleştiriler ve toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifinin getirdiği yeni kavram ve kuramların bilgisinin kazandırılmasıdır. Dersi alan öğrencilerin feminist siyaset kuramına ilişkin temel kavramların bilgisini kazanması, siyasal süreçleri toplumsal cinsiyet duyarlı bir perspektiften analiz edebilmesi beklenmektedir
Dersin İçeriğiSiyasal kuramlara, siyasal kurum, süreç ve yapılara ilişkin toplumsal cinsiyet duyarlı eleştiri ve çözümler
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Conell, R.W. , Toplumsal Cinsiyet ve İktidar, İstanbul: Ayrıntı, 1998; Savran, G.A., Beden Emek Tarih. Diyalektik bir Feminizm İçin, İstanbul: Kanat, 2004
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Siyasete toplumsal cinsiyet açısından yaklaşmanın önemini kavrama
  2. Toplumsal cinsiyet (gender) kavramını çeşitli toplumsal süreçlerle ve özel olarak siyasetle ilişkili olarak tanımlayabilme ve doğru bir şekilde kullanabilme
  3. Siyasete ve siyasal süreçlere ilişkin temel kavram ve kuramlara toplumsal cinsiyet perspektifinden yaklaşabilme
  4. Yerel ve küresel ölçekteki siyasal süreçlerde, toplumsal cinsiyet, sınıf ve etnisiteye ilişkin meseleleri kesişimsel bir şekilde analiz etmeyi sağlayan temel kavram ve tekniklerin bilgisini kazanma

Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi

DÖÇ-1DÖÇ-2DÖÇ-3DÖÇ-4

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Giriş: Siyaset ve Toplumsal Cinsiyet ya da Siyasetin Toplumsal Cinsiyeti* S. Childs, (2010) , Women, Gender and Politics: a Reader, Oxford University Pres,Bölüm 1.
2Kadınlar ve Siyasal/Toplumsal Hareketler* S. Childs, (2010) , Women, Gender and Politics: a Reader, Oxford University Press, Bölüm 3.
31. ve 2. Dalga Feminizm ve Feminist KuramSerpil Sancar, “Türkiye’de Kadın Hareketinin Politiği..”, Birkaç Arpa Boyu 21. Yüzyıla Girerken Türkiye’de Feminist Çalışmalar, der. Serpil Sancar, Cilt1, İstanbul: Koç Üniv. Yay, s. 61-76.
4Çağdaş Feminist EleştiriChilds, S., Women, Gender and Politics: a Reader, Oxford University Pres, 2010, 4. bölüm.
5Cinsiyet ve Toplumsal Cinsiyet Teorileri 1Conell, R.W. , Toplumsal Cinsiyet ve İktidar, İstanbul: Ayrıntı, 1998, 5. bölüm
6Cinsiyet ve Toplumsal Cinsiyet Teorileri 2Savran, G.A., Beden Emek Tarih. Diyalektik bir Feminizm İçin, İstanbul: Kanat, 2004, Bölüm 3.
7Kadınlar, Devlet ve Toplumsal CinsiyetChilds, S., Women, Gender and Politics: a Reader, Oxford University Pres, 2010, Bölüm 34-35.
8Ara Sınav 1 / Uygulama veya Konu Tekrarı
9Kamusal Alan, Eşitlik, Farklılık ve Feminist Eleştiri 1Savran, G.A., Beden Emek Tarih. Diyalektik bir Feminizm İçin, İstanbul: Kanat, 2004, Chapter 2.
10Kamusal Alan, Eşitlik, Farklılık ve Feminist Eleştiri 2Savran, G.A., Beden Emek Tarih. Diyalektik bir Feminizm İçin, İstanbul: Kanat, 2004, Bölüm 3.
11Toplumsal Cinsiyet ve Siyasal TemsilChilds, S., Women, Gender and Politics: a Reader, Oxford University Pres, 2010, Chapter 22-24.
12Toplumsal Cinsiyet ve Siyasi PartilerChilds, S., Women, Gender and Politics: a Reader, Oxford University Pres, 2010, Bölüm 15-18.
13Emek, Toplumsal Cinsiyet ve Sosyal PolitikaSavran, G.A., Beden Emek Tarih. Diyalektik bir Feminizm İçin, İstanbul: Kanat, 2004, Bölüm 1; Childs, S., Women, Gender and Politics: a Reader, Oxford University Pres, 2010, Bölüm 32.
14Tartışmalar, Araştırma ve Sunuşlaröğrenci sunuşları
15Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev130
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar130
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati163
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması162
Derse Özgü Staj
Ödev115
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)115
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)120
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok