Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Klasik Elektromanyetik Teori 1FIZ214247320
ÖnkoşullarYok
YarıyılBahar
Dersin Diliİngilizce, Türkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu @ Fizik Lisans Programı (%30 İngilizce)
Ders KategorisiUzmanlık/Alan Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimFizik Bölümü
Dersin KoordinatörüÇetin Taşseven
Dersi Veren(ler)Zehra Can
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıElektromanyetik teori hakkında bilgi temelini oluşturmak, problemlerin çözümünde matematiksel çerçevenin nasıl belirlendiğini göstermek ve bu bilgiyi matematiksel ve uygulamalı problemleri çözmede kullanma becerisini kazandırmak.
Dersin İçeriğiElektrostatik ve Magnetostatik, elektrik ve manyetik alan sınır değer problemleri, Laplace denkleminin kartezyen, küresel ve silindirik koordinatlarda çözümleri, görüntü yük yöntemi, vektör potansiyeli, madde içinde elektrik ve manyetik alan.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Elektromanyetik Teori, D. J. Griffiths, 3rd Edition
  • Elektromanyetik Teorinin Temelleri Şahin Aktaş
  • Engineering Electromagnetics, William H. Hayt, Jr. John A. Buck., Eighth Edition.,2012
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Klasik elektromanyetizma konusunda disipline özgü temel kuramsal bilgiyi anlar.
  2. Klasik elektromanyetizma kavramlarını bilir ve bu bilim alanındaki temel kavramlarda yeterliliğe sahip olur.
  3. Öğrenilen bilgi, beceri ve ileri matematik yöntemler kullanarak problemler çözebilir.
  4. Uygulamalı fizikte nicel problemleri formüle etmek ve çözmek için eleştirel düşünme becerileri gelişir.
  5. Elektromanyetik olayların relativistik olarak ele alınmasına hazır olur.

Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi

DÖÇ-1DÖÇ-2DÖÇ-3DÖÇ-4DÖÇ-5
PÇ-154--4
PÇ-244---
PÇ-3--4--
PÇ-4-----
PÇ-5-----
PÇ-6-----
PÇ-7---4-
PÇ-8-----
PÇ-9-----
PÇ-10-----
PÇ-11-----
PÇ-12-----
PÇ-13-----
PÇ-14-----
PÇ-15-----
PÇ-16-----
PÇ-17-----
PÇ-18-----
PÇ-19-----
PÇ-20-----
PÇ-21-----
PÇ-22-----
PÇ-23-----
PÇ-24-----
PÇ-25-----
PÇ-26-----
PÇ-27-----
PÇ-28-----

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Elektrostatik: Elektrik Alan, Coulomb Yasası, Elektrik Alan, , Sürekli Yük Dağılımları, Elektrostatik Alanın Diverjans ve Rotasyoneli, Alan Çizgileri, Akı ve Gauss Yasası, Elektrik Alanın DiverjansıD. J. Griffiths Bölüm 2: Elektrostatik (2.1,2.2, 2.2.1, 2.2.2)
2Gauss Yasası Örnekleri, Elektrik Alanın Rotasyoneli, Elektrik Potansiyel, Potansiyel Kavramına Giriş, Potansiyel ile ilgili Eleştiriler, Poisson Denklemi ve Laplace Denklemi, Yerel Yük Dağılımının Potansiyeli, Özet, Elektrostatik Sınır Koşulları D. J. Griffiths Bölüm:2 Elektrostatik (2.2.3, 2.2.4, 2.3)
3Elektrostatikte İş ve Enerji, Yükü Hareket Ettirmek için Yapılan İş, Noktasal Bir Yük Dağılımının Enerjisi, Sürekli Yük Dağılımının Enerjisi, Durgun Elektrik Enerjisi ile İlgili Eleştiriler, İletkenler, İletkenlerin Temel Özellikleri, İndüklenmiş Yükler, Bir İletken Üzerindeki Yüzey Yükü ve Kuvvet, Kapasitörler D. J. Griffiths Bölüm:2 Elektrostatik (2.4, 2.5)
4Özel Teknikler: Laplace Denklemi, Bir, İki ve Üç Boyutta Laplace Denklemi, Sınır Koşulları ve Tek Çözüm Teoremi, İletkenler ve İkinci Tek Çözüm Teoremi, Görüntü Yöntemi, Klasik Görüntü Yöntemi, İndüklenmiş Yüzey Yükü, Kuvvet ve Enerji, Diğer Görüntü Problemleri D. J. Griffiths Bölüm:3 Özel Teknikler (3.1, 3.2)
5Değişkenlerine Ayırma, Kartezyen Koordinatlarda Değişkenlerine Ayırma, Küresel Koordinatlarda Değişkenlerine AyırmaD. J. Griffiths Bölüm:3 Özel Teknikler (3.3)
6Çok Kutup Açılımı, Uzak Bölgede Yaklaşık Potansiyeller, Monopol ve Dipol Terimleri, Multipol Açılımında Orijin Seçimi, Bir Dipolün Elektrik Alanı D. J. Griffiths Bölüm:3 Özel Teknikler (3.4)
7Madde İçinde Elektrik Alanlar, Polarizasyon (Kutuplanma), Dielektrikler, İndüklenmiş Dipoller, Polar Moleküllerin Hizalanması, Polarizasyon, Polarize Olmuş Bir Cismin Elektrik Alanı, Bağlı Yükler, Bağlı Yüklerin Fiziksel Yorumu, Dielektrik İçinde Elektrik Alan D. J. Griffiths Bölüm:4 Madde İçinde Elektrik Alanlar (4.1, 4.2 )
8Ara Sınav 1
9Elektrik Deplasman Vektörü, Dielektrik Ortamlarda Gauss Yasası, Yanıltıcı bir Paralellik, Sınır Koşulları, Lineer Dielektrikler, Alınganlık, Geçirgenlik ve Dielektrik Sabiti,Lineer Dielektriklerle Sınır Değer Problemi, Dielektrik Sistemlerde Enerji, Dielektriklerde KuvvetlerD. J. Griffiths Bölüm:4 Madde İçinde Elektrik Alanlar (4.3, 4.4 )
10Magnetostatik: Lorentz Kuvveti Yasası, Magnetik Alanlar, Magnetik Kuvvetler, AkımlarD. J. Griffiths Bölüm:5 Manyetostatik (5.1)
11Biot-Savart Yasası, Kararlı Akımlar, Kararlı Bir Akımın Manyetik Alanı,B’nin Diverjans ve Rotasyoneli, Doğrusal Akımlar D. J. Griffiths Bölüm:5 Manyetostatik (5.2, 5.3, 5.3.1)
12Magnetik Alanın Diverjans ve Rotasyoneli, Ampere Yasasının Uygulamaları, Manyetostatik ve Elektrotatiğin Karşılaştırılması, Magnetik Vektör Potansiyel,Vektör Potansiyel, Magnetostatik Sınır Koşulları, Vektör Potansiyelin Çok Kutup Açılımı D. J. Griffiths Bölüm:5 Manyetostatik (5.3.2, 5.3.3, 5.3.4, 5.4)
13Madde İçinde Manyetik Alanlar, Mıknatıslanma (Magnetizasyon),Diyamanyetik, Paramanyetik, Ferromanyetik Maddeler, Manyetik Dipol Üzerindeki Torklar ve Kuvvetler, Bir Manyetik Alanın Atomik Yörüngeler Üzerine Etkisi, Mıknatıslanma, Mıknatıslanmış Bir Cismin Manyetik Alanı, Bağlı Akımlar, Bağlı Akımların Fiziksel Yorumu, Madde İçinde Manyetik AlanD. J. Griffiths Bölüm:6 Madde İçinde Manyetik Alanlar (6.1,6.2)
14H Alanı, Mıknatıslanmış Malzemeler İçinde Ampere Yasası,Yanıltıcı Bir Paralellik, Sınır Koşulları,Lineer ve Lineer Olmayan Ortamlar, Manyetik Alınganlık ve Geçirgenlik, Ferromanyetizma D. J. Griffiths Bölüm:6 Madde İçinde Manyetik Alanlar (6.3,6.4)
15Genel Konu TekrarıD. J. Griffths Bölümler:2-6
16Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar260
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati143
Laboratuar
Uygulama142
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması144
Derse Özgü Staj
Ödev
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)230
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)120
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok