Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Gıda Mühendisliğinde TasarımGDM412134220
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüSeçmeli @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı
Ders KategorisiUzmanlık/Alan Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin KoordinatörüÖmer Said TOKER
Dersi Veren(ler)Muhammet ARICI, Osman SAĞDIÇ, Mustafa Tahsin YILMAZ, Muhammed Zeki DURAK, Fatih TÖRNÜK, Salih KARASU, Ömer Said TOKER, Ayşe KARADAĞ, Abdulatef AHHMED, Görkem ÖZÜLKÜ
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıÖğrencilerin gıda ile ilgili tasarım konularında bilgi ve tecrübe kazanmasının sağlanması. Bir gıda işletmesinin ya da ünitesinin tasarlanması, proses akış şemasının oluşturulması, prosesin yenilenmesi ve onarılması ile ilgili tasarımların öğrenciler tarafından kavranması. Ürün geliştirme konusunda öğrencilerin yönlendirilmesidir
Dersin İçeriğiProses ve tasarım tanımları, tasarımın gelişim aşamaları; gıda üretimi ve tesis tasarımının birlikte değerlendirilmesi; proses akış şemaları, dizayn çeşitleri, işletme yerleşim planı ve binalar; proses ve tesis tasarımında mali analiz, üretim maliyeti ve karlılık; gıda proses tasarımı; gıda işletmelerinde birim işlemler, akış şemaları, madde ve enerji dengeleri; bilgisayar destekli gıda işletmesi tasarımı Proses, süreç ve tasarım kavramlarını öğrenmek
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Power Point Sunusu [2] Rahman S. 1995. Food Properties Handbook. New York, CRC Press
  • Tijskens L.M.M., Hertog M., Nicolai B.M. 2001. Food process modeling. New York, CRC Press
  • Saldamlı İ., Saldamlı E. 2005. Gıda Endüstrisi Makinaları. Savaş Yayınevi, 547 sayfa, Ankara
  • Rahman S. 1995. Food Properties Handbook. New York, CRC Press
  • Saravacos G.D., Kostaropoulos A.E. 2002. Handbook of Food Processsing Equipment. Kluwer Academic/Plenum Publisher, New York
  • Perry R., Gren D. 1992. Perry’s Chemical Engineers’ Handbook. Mc Graw Hill, London
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Öğrenci proses, süreç ve tasarım kavramlarını bilir.
  2. Öğrenci gıda üretim tesisinin ya da ünitesinin tasarım aşamalarını bilir.
  3. Öğrenci gıda proseslerinde akış şemalarını bilir.
  4. Öğrenci gıda tesisinde montaj ve hattın kontrolü bilir.
  5. Öğrenci gıda tesisinde deneme üretimi, esas üretime geçiş sürecini bilir.

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Proses, süreç ve tasarım kavramları; proses ve tasarım tanımları, tasarımın gelişim aşamalarıİlgili Kaynaklar
2Gıda üretimi ve tesis tasarımının birlikte değerlendirilmesi; proses akış şemaları, dizayn çeşitleri, işletme yerleşim planı ve binalar, proses ve tesis tasarımında mali analiz, üretim maliyeti ve karlılıkİlgili Kaynaklar
3Gıda proses tasarımı; gıda işletmelerinde birim işlemler, akış şemaları, madde ve enerji dengeleri, bilgisayar destekli gıda işletme tasarımıİlgili Kaynaklar
4Gıda fabrikası tasarımı; yerleşim, ürün proses ilişkisi, gıda hijyeni, fabrika güvenliği, gıda depolanması, sistem değişkenliğiİlgili Kaynaklar
5Fabrikaların sürekli düzenlenmesi; fabrika revizyonu, genişletilmesi, hareketli gıda tesisleri, geliştirilmiş gıda tesisleriİlgili Kaynaklar
6İyi üretim uygulamaları (GMP); GMP, ISO ve HACCP sistemleri ve uygulamalarıİlgili Kaynaklar
7Ara sınavİlgili Kaynaklar
8Gıda tesis ekonomileri; gıda tesislerinde ekonomik analiz ve değerlendirmelerİlgili Kaynaklar
9Ara Sınav 1
10Makine malzemeleri, boyutları ve maliyetler; metaller, çelik, alüminyum, bakır, diğer metaller, plastikler, cam ve seramikler, ahşap malzemelerİlgili Kaynaklar
11Makine üretimleri ve montajı; genel proses makineleri, uygun mühendislik, makine montajında dikkat edileceklerİlgili Kaynaklar
12Makinelerin hijyenik tasarımı; hijyenik standartlar ve kurallar, tesisatın temizlenmesiİlgili Kaynaklar
13Gıda makineleri seçimi; tesis inşaatı özellikleri, makine boyut ve ağırlığı, temizleme olanakları, bakım özellikleri, yedek parça standartları, mukavemet ve dayanıklılığıİlgili Kaynaklar
14Tasarımın sonuçlanması; gıda tesisinde montaj, hattın kontrolü, deneme üretimi, esas üretime geçişİlgili Kaynaklar
15Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev
Sunum/Jüri
Projeler130
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar130
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati162
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması142
Derse Özgü Staj
Ödev
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)115
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)120
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok