Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
---|---|---|---|---|---|---|
Gıda Mühendisliğinde Tasarım | GDM4121 | 3 | 4 | 2 | 2 | 0 |
Önkoşullar | Yok |
---|
Yarıyıl | Güz |
---|
Dersin Dili | Türkçe |
---|---|
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı |
Ders Kategorisi | Uzmanlık/Alan Dersleri |
Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
Dersi Sunan Akademik Birim | Gıda Mühendisliği Bölümü |
---|---|
Dersin Koordinatörü | Ömer Said TOKER |
Dersi Veren(ler) | Muhammet ARICI, Osman SAĞDIÇ, Fatih TÖRNÜK, Salih KARASU, Ömer Said TOKER, Ayşe KARADAĞ, Görkem ÖZÜLKÜ, Ömer ŞİMŞEK, Enes DERTLİ |
Asistan(lar)ı |
Dersin Amacı | Öğrencilerin 4 yıllık eğitimi içerisinde aldıkları mühendislik bilgilerini kullanarak gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında bir problem, ihtiyaç ve diğer gereksinimleri dikkate alarak gıda ürününün, üretim tesisinin veya gıda üretimine ilişkin cihaz veya prosesinin modern tasarım yöntemlerini kullanarak ana tasarım becerisinin kazandırılması. |
---|---|
Dersin İçeriği | Proses ve tasarım tanımları; tasarımın gelişim aşamaları ve çeşitleri; gıda ürünü ve üretim prosesinin tasarımı veya gıda üretimine ilişkin cihaz veya prosesin tasarımı; üretim akış şemalarının oluşturulması, üretim prosesinin dizaynı ve teknik çizimleri, kapasite seçimi, işletme yerleşim planı ve bina organizasyonu; yatırım ve üretim maliyetlerinin analizi, karlılık ve başa baş noktalarının hesaplanması; tasarım projesinin hazırlanması ve sunulması. |
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Öğrenci proses, süreç ve tasarım kavramlarını bilir.
- Öğrenci gıda ürünü, gıda üretim tesisi ya da gıda üretim cihazının veya prosesinin tasarım aşamalarını bilir.
- Öğrenci gıda proseslerinde akış şemalarını bilir.
- Öğrenci gıda üretiminde kapasite seçimi ve üretim prosesinin dizaynı yapabilir.
- Öğrenci gıda ürünü, üretim tesisi veya cihaz ve prosesin maliyet analizini ve karlılığını hesaplayabilir, çevre sorunları, sürdürülebilirlik, üretilebilirlik, etik, sağlık, güvenlik, sosyal ve politik olarak çok yönlü değerlendirebilir.
Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi
DÖÇ-1 | DÖÇ-2 | DÖÇ-3 | DÖÇ-4 | DÖÇ-5 | |
PÇ-1 | - | - | - | - | - |
PÇ-2 | - | - | - | - | - |
PÇ-3 | - | - | - | - | - |
PÇ-4 | - | - | - | - | - |
PÇ-5 | - | - | - | - | - |
PÇ-6 | - | - | - | - | - |
PÇ-7 | - | - | - | - | - |
PÇ-8 | - | - | - | - | - |
PÇ-9 | - | - | - | - | - |
PÇ-10 | - | - | - | - | - |
PÇ-11 | - | - | - | - | - |
PÇ-12 | - | - | - | - | - |
PÇ-13 | - | - | - | - | - |
PÇ-14 | - | - | - | - | - |
PÇ-15 | - | - | - | - | - |
PÇ-16 | - | - | - | - | - |
PÇ-17 | - | - | - | - | - |
PÇ-18 | - | - | - | - | - |
PÇ-19 | - | - | - | - | - |
PÇ-20 | - | - | - | - | - |
PÇ-21 | - | - | - | - | - |
PÇ-22 | - | - | - | - | - |
PÇ-23 | - | - | - | - | - |
PÇ-24 | - | - | - | - | - |
PÇ-25 | - | - | - | - | - |
PÇ-26 | - | - | - | - | - |
PÇ-27 | - | - | - | - | - |
PÇ-28 | - | - | - | - | - |
PÇ-29 | - | - | - | - | - |
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Tasarım nedir? Proses nedir? Gıda üretiminde tasarımın önemi | İlgili Kaynaklar |
2 | Tasarımın temel aşamaları, tasarım çeşitleri | İlgili Kaynaklar |
3 | Problem ve gereksinim tespiti, tasarım fikrinin oluşturulması | İlgili Kaynaklar |
4 | Tasarım fikri doğrultusunda arz talep, üretim rakamları, hammadde etüdünün yapılması, çevre sorunları, sürdürülebilirlik, üretilebilirlik, etik, sağlık, güvenlik, sosyal ve politik olarak çok yönlü değerlendirme. | İlgili Kaynaklar |
5 | Gıda proseslerinde akım şemalarının oluşturulması, tasarım fikrinin teknik çizimi | İlgili Kaynaklar |
6 | Kapasite seçimi, enerji kütle denkliği hesaplarının yapılması | İlgili Kaynaklar |
7 | Proses hesaplamaları: Akışkanlar mekaniği hesaplamaları (örn., basınç kaybı hesapları, uygun pompa seçimi vb); Isı ve kütle transferi hesaplamaları (örn., eşanjör seçimi ve ısı transfer alanının hesaplanması) | İlgili Kaynaklar |
8 | Ara Sınav 1 | |
9 | Proses hesaplarının kontrolü; Varsayımların doğrulanması; Farklı operasyonların uyumluluğunun kontrol edilmesi; Ekipmanlar hakkında bilgi derleme | İlgili Kaynaklar |
10 | İnsan kaynakları ve iyi üretim teknikleri, kalite sistemlerinin kurulması | İlgili Kaynaklar |
11 | Yatırım tutarının hesaplanması: sabit sermaye yatırımı, | İlgili Kaynaklar |
12 | Yatırım tutarının hesaplanması: işletme sermayesi yatırımı | İlgili Kaynaklar |
13 | İşletme dönemi gelir giderleri | İlgili Kaynaklar |
14 | Projenin finansmanı ve finansal analiz | İlgili Kaynaklar |
15 | Final |
Değerlendirme Sistemi
Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
---|---|---|
Devam/Katılım | ||
Laboratuar | ||
Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Derse Özgü Staj | ||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | ||
Ödev | ||
Sunum/Jüri | ||
Projeler | 1 | 30 |
Seminer/Workshop | ||
Ara Sınavlar | 1 | 30 |
Final | 1 | 40 |
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
TOPLAM | 100 |
AKTS İşyükü Tablosu
Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
---|---|---|---|
Ders Saati | 16 | 2 | |
Laboratuar | |||
Uygulama | |||
Arazi Çalışması | |||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 2 | |
Derse Özgü Staj | |||
Ödev | |||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
Projeler | |||
Sunum / Seminer | |||
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 15 | |
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 20 | |
Toplam İşyükü : | |||
Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
AKTS Kredisi : |
Diğer Notlar | Yok |
---|