Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Hijyen ve SanitasyonTRZ116222200
ÖnkoşullarYok
YarıyılBahar
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiÖn Lisans
Dersin TürüSeçmeli @ Turizm ve Otel İşletmeciliği Ön Lisans Programı
Ders KategorisiTemel Meslek Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimTurizm ve Otel İşletmeciliği
Dersin KoordinatörüFatih Yılmaz
Dersi Veren(ler)Fatih Yılmaz
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıÖğrencilere toplu beslenme sistemlerinde gıda ve personel hijyeni kurallarının öğretilmesi
Dersin İçeriğiHijyen ve sanitasyonun tanımı, hijyen-kalite ilişkisi, toplu beslenme sistemleinde hijyenin önemi, hijyen riskleri, önlemler, gıda hijyeni, kişisel hijyen, el yıkama, ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Prof. Sıdıka BULDUK “Gıda ve Personel Hijyeni”
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Hijyen ve sanitasyon kurallarını öğrenmek
  2. Gıda üretiminde hijyen kurallarını uygulama becerisi kazanmak
  3. ISO 22000 uygulamalarını öğrenmek
  4. Hijyende eğitimin önemini kavramak

Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi

DÖÇ-1DÖÇ-2DÖÇ-3DÖÇ-4
PÇ-1----
PÇ-2----
PÇ-3----
PÇ-4----
PÇ-5----
PÇ-6----
PÇ-7----
PÇ-8----
PÇ-9----
PÇ-10----

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Hijyenin Tanımı ve Önemi
2Hijyen ve Sanitasyonun Gıda İşletmeleri Açısından Önemi
3Gıdaların Kirlenme Yöntemleri, Hijyen Sorunları
4Bakteriler, Mayalar, Küfler, Virüsler ile İlgili Bilgiler
5Yararlı Patojen Organizmalar ve Bunların Gelişme Ortamları ile İlgili Bilgiler
6Patojen Bakterilerin Gıdalara Geçişi
7Gıda Zehirlenmeleri
8Ara Sınav 1 / Uygulama veya Konu Tekrarı
9Bakterilerin Gelişmesinin Kontrol Altına Alınması ile İlgili Bilgiler
10Besin, Bina, Hava, Su, Personel Hijyeni ile İlgili İlkeler
11Besin, Bina, Hava, Su, Personel Hijyeni ile İlgili İlkeler
12Besin, Bina, Hava, Su, Personel Hijyeni ile İlgili İlkeler
13HACCP (ISO 22000) Sistemi Yapısı İşleyişi
14HACCP (ISO 22000) Sistemi Yapısı İşleyişi
15Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar160
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati142
Laboratuar
Uygulama54
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması
Derse Özgü Staj
Ödev18
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)22
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)12
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok