Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
---|---|---|---|---|---|---|
Genel Mikrobiyoloji | KIM4811 | 3 | 5 | 2 | 0 | 2 |
Önkoşullar | Yok |
---|
Yarıyıl | Bahar |
---|
Dersin Dili | Türkçe |
---|---|
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | |
Ders Kategorisi | Temel Meslek Dersleri |
Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
Dersi Sunan Akademik Birim | Kimya Bölümü |
---|---|
Dersin Koordinatörü | Ayşegül PEKSEL |
Dersi Veren(ler) | |
Asistan(lar)ı |
Dersin Amacı | Mikrobiyolojiyi kavramak Mikroorganizmaları tanımak Mikroorganizmalarla deney tasarlama, analiz etme ve yorumlama becerisini kazandırmak Araştırmaya yöneltmek |
---|---|
Dersin İçeriği | Mikroorganizmalar Hakkında Genel Bilgi / Hücre; Prokaryotlar, Ökaryotlar/ Bakteriler, Mantarlar, Virüsler, Algler / Mikroorganizmaların Sınıflandırılması / Mikroorganizmaların Gelişimi, Beslenmesi, Besi Yerleri / Üreme Fizyolojisi, Üremeyi Kısıtlama (İnhibisyon Yöntemleri) / Mikroorganizmalarda Metabolizma / Temel Metabolik Olaylar, Enerji Alış Verişi / Fermantasyon; Fermente Olabilen ve Olamayan Hammaddeler, Mikroorganizmaların Yaptığı Fermantasyonlar / Anaerob Ortamda Elektron Transferi / Denitrifikasyon, Kükürt Bakterileri / Metan Yapan Mikroorganizmalar / Kısmi Oksidasyon; Organik Asitlerin Oluşumu / Sekonder Metabolitlerin Oluşumu. |
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Öğrenciler, mikrobiyoloji ve mikroorganizmalar ile ilgili temel bilgileri edineceklerdir.
- Öğrenciler, mikrobiyolojide kullanılan yöntemlerle çalışabilme becerisini kazanacaktır.
- Öğrenciler, mikroorganizmaların üretilmesi, kültür ortamları ve metabolizmaları hakkında bilgi edineceklerdir.
- Öğrenciler, mikroorganizmalarda sekonder metabolit üretimini öğreneceklerdir.
- Öğrenciler, endüstriyel mikrobiyolojide kullanılan prosesler hakkında bilgi sahibi olacaklardır.
Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi
DÖÇ-1 | DÖÇ-2 | DÖÇ-3 | DÖÇ-4 | DÖÇ-5 | |
PÇ-1 | - | - | - | - | - |
PÇ-2 | - | - | - | - | - |
PÇ-3 | - | - | - | - | - |
PÇ-4 | - | - | - | - | - |
PÇ-5 | - | - | - | - | - |
PÇ-6 | - | - | - | - | - |
PÇ-7 | - | - | - | - | - |
PÇ-8 | - | - | - | - | - |
PÇ-9 | - | - | - | - | - |
PÇ-10 | - | - | - | - | - |
PÇ-11 | - | - | - | - | - |
PÇ-12 | - | - | - | - | - |
PÇ-13 | - | - | - | - | - |
PÇ-14 | - | - | - | - | - |
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Mikroorganizmalar hakkında genel bilgi | Ders kitabı, Bölüm 1 |
2 | Hücre; prokaryotlar, ökaryotlar | Ders kitabı, Bölüm 1, Bölüm 2 |
3 | Bakteriler, mantarlar, virüsler, algler | Ders kitabı, Bölüm 2 |
4 | Mikroorganizmaların sınıflandırılması | Ders kitabı, Bölüm 3 |
5 | Mikroorganizmaların gelişimi, beslenmesi, besi yerleri | Ders kitabı, Bölüm 4 |
6 | Üreme fizyolojisi, üremeyi kısıtlama (inhibisyon yöntemleri) | Ders kitabı, Bölüm 5 |
7 | Mikroorganizmalarda metabolizma | Ders kitabı, Bölüm 6 |
8 | Ara Sınav 1 | |
9 | Temel metabolik olaylar, enerji alış verişi | Ders kitabı, Bölüm 6 |
10 | Fermantasyon; fermente olabilen ve olamayan hammaddeler, mikroorganizmaların yaptığı fermantasyonlar | Ders kitabı, Bölüm 7 |
11 | Fermantasyon; fermente olabilen ve olamayan hammaddeler, mikroorganizmaların yaptığı fermantasyonlar | Ders kitabı, Bölüm 7 |
12 | Anaerob ortamda elektron transferi | Ders kitabı, Bölüm 8 |
13 | Denitrifikasyon, kükürt bakterileri, metan yapan mikroorganizmalar | Ders kitabı, Bölüm 9 |
14 | Kısmi oksidasyon; organik asitlerin oluşumu | Ders kitabı, Bölüm 10 |
15 | Sekonder metabolitlerin oluşumu | Ders kitabı, Bölüm 11 |
16 | Final |
Değerlendirme Sistemi
Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
---|---|---|
Devam/Katılım | 14 | |
Laboratuar | 10 | |
Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Derse Özgü Staj | ||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | 5 | 20 |
Ödev | 1 | 10 |
Sunum/Jüri | ||
Projeler | ||
Seminer/Workshop | ||
Ara Sınavlar | 1 | 30 |
Final | 1 | 40 |
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
TOPLAM | 100 |
AKTS İşyükü Tablosu
Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
---|---|---|---|
Ders Saati | 14 | 2 | |
Laboratuar | 10 | 2 | |
Uygulama | |||
Arazi Çalışması | |||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 3 | |
Derse Özgü Staj | |||
Ödev | 1 | 6 | |
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | 5 | 4 | |
Projeler | |||
Sunum / Seminer | |||
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 10 | |
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 12 | |
Toplam İşyükü : | |||
Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
AKTS Kredisi : |
Diğer Notlar | Yok |
---|