Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Gıda ToksikolojisiGDM511137.5300
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz, Bahar
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiYüksek Lisans
Dersin TürüSeçmeli @ Gıda Mühendisliği ABD Gıda Mühendisliği Yüksek Lisans Programı
Seçmeli @ Gıda Mühendisliği ABD Gıda Mühendisliği Yüksek Lisans Programı (Tezsiz, 2. Öğretim)
Seçmeli @ Gıda Mühendisliği ABD Gıda Mühendisliği Doktora Programı
Ders KategorisiUzmanlık/Alan Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin KoordinatörüMuhammet ARICI
Dersi Veren(ler)Muhammet ARICI
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıÖğrencileri gıdalardaki doğal bileşenler, vitamin ve mineraller, besin katkı maddeleri, besinlerde bulunan çevresel kirleticilere bağlı gelişebilen istenmeyen etkiler, ambalaj-gıda etkileşmeleri toksikoloji açıdan değerlendirilmesi konularında bilgilendirmektir.
Dersin İçeriğiToksik gıda bileşenlerinin tanımı ve toksisiteleri üzerine etkili faktörler Gıdaların toksikolojik değerlendirilmelerinde kullanılan kriterler ve yöntemler Gıdaların toksikolojik değerlendirilmelerinde kullanılan testler Gıdalarda doğal olarak bulunan toksik bileşikler Pestisitler ve veteriner ilaçlarıGıda katkı maddeler Bakteri toksinleri, Küf toksinleri Hayvansal toksinler Ağır metaller ve diğer çevresel kontaminantlar Gıdaların ışınlanması ve işlenmesi sırasında oluşan toksik bileşikler Gıda ambalaj materyallerinin güvenilirliği ve migrasyon Yeni geliştirilen gıda maddeleri ve gıdalarda genetik modifikasyon uygulamalarının toksikolojik açıdan değerlendirilmeleri Toksikolojik değerlendirmelerde ulusal ve uluslararası düzenlemeler
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Helferich W, Winter CK. (Eds.) Food Toxicology. CRC Press LLC, 2001.
  • Barnes KA, Sinclair CR, Watson DH. (Eds.) Chemical migration and food contact materials. Woodhead Publishing Limited and CRC Press LLC, 2007.
  • Belitz HD, Grosch W, Schieberle P. Food Chemistry. 4th revised and extended ed. Springer, 2009
  • Şener S, Yıldırım M. Toksikoloji. teknik Yayıncılık, İstanbul, 2000.
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Toksik gıda bileşenlerinin tanımını ve toksisiteyi etkileyen faktörleri bileceklerdir.
  2. Testlerde kullanılan gıdaların toksikolojik değerlendirmesini ve gıdalarda doğal olarak bulunan toksik bileşikleri bileceklerdir.
  3. Pestisit ve veteriner ilaçlarıyla gıda katkı maddelerinin toksikolojik değerlendirilmesini bileceklerdir.
  4. Bakteri ve küf toksinleri ile hayvan toksinlerini bileceklerdir.
  5. Gıda ambalaj malzemeleri ve göç hakkında bilgi sahibi olacaklardır.

Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi

DÖÇ-1DÖÇ-2DÖÇ-3DÖÇ-4DÖÇ-5
PÇ-1-----
PÇ-2-----
PÇ-3-----
PÇ-4-----
PÇ-5-----
PÇ-6-----
PÇ-7-----

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Toksik gıda bileşenlerinin tanımı ve toksisiteleri üzerine etkili faktörlerİlgili Kaynaklar
2Gıdaların toksikolojik değerlendirilmelerinde kullanılan kriterler ve yöntemlerİlgili Kaynaklar
3Gıdaların toksikolojik değerlendirilmelerinde kullanılan testlerİlgili Kaynaklar
4Gıdalarda doğal olarak bulunan toksik bileşiklerİlgili Kaynaklar
5Pestisitler ve veteriner ilaçlarıİlgili Kaynaklar
6Gıda katkı maddelerİlgili Kaynaklar
7Bakteri ve küf toksinleriİlgili Kaynaklar
8Ara Sınav 1
9Gıda alerjisi ve gıda intoleransı İlgili Kaynaklar
10Ağır metaller ve diğer çevresel kontaminantlarİlgili Kaynaklar
11Gıdaların ışınlanması ve işlenmesi sırasında oluşan toksik bileşiklerİlgili Kaynaklar
12Gıda ambalaj materyallerinin güvenilirliği ve migrasyonİlgili Kaynaklar
13Yeni geliştirilen gıda maddeleri ve gıdalarda genetik modifikasyon uygulamalarının toksikolojik açıdan değerlendirilmeleriİlgili Kaynaklar
14Toksikolojik değerlendirmelerde ulusal ve uluslararası düzenlemelerİlgili Kaynaklar
15Genel değerlendirme-
16Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev
Sunum/Jüri120
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar140
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati133
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması134
Derse Özgü Staj
Ödev130
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer130
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)130
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)140
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok