Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Mikotoksijenik Küfler Ve MikotoksinlerGDM511737.5300
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz, Bahar
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiYüksek Lisans
Dersin TürüSeçmeli @ Gıda Mühendisliği ABD Gıda Mühendisliği Yüksek Lisans Programı
Seçmeli @ Gıda Mühendisliği ABD Gıda Mühendisliği Yüksek Lisans Programı (Tezsiz, 2. Öğretim)
Seçmeli @ Gıda Mühendisliği ABD Gıda Mühendisliği Doktora Programı
Ders KategorisiUzmanlık/Alan Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin KoordinatörüMuhammet ARICI
Dersi Veren(ler)Muhammet ARICI
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıGıdalarda bulunabilen mikolojik etkenlerin incelenmesi, bu etkenlerin kontrolü ve küflerin gıda endüstrisindeki önemi hakkında öğrencilere bilgi verilmesidir
Dersin İçeriğiBu dersin içeriği mikotoksijenik küfler ve mikotoksinler hakkındadır.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • İ. Şahin, M. Korukluoğlu. 2000. Küf-Gıda-İnsan. Vipaş Yayınları.122s.
  • A. D. Hocking,J. I. Pitt,R. A. Samson,U. Thrane. 2006. Advances in Food Mycology. Springer Pub. 378 p.
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Öğrenciler gıda endüstrisi bakımından önemli küf cinsleri hakkında bilgi edineceklerdir.
  2. Mikotoksinler ve etki mekanizmaları konusunda bilgi sahibi olacaklardır.
  3. Gıdalarda bulunabilecek mikotoksinler hakkında bilgi sahibi olacaklardır.
  4. Küflerin ürettiği diğer metabolitler hakkında bilgi edinecekledir.
  5. Küflerin tanımlanma yolları hakkında bilgi edineceklerdir.
  6. Mikotoksinlerin hangi gıdalarda daha yaygın olduğu konusunda bilgi sahibi olacaklardır.
  7. Mikotoksinlerin limit değerleri hakkında bilgi edinecek ve mikotoksin oluşumu bakımından riskli gıdaları tanıyacaklardır.

Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi

DÖÇ-1DÖÇ-2DÖÇ-3DÖÇ-4DÖÇ-5DÖÇ-6DÖÇ-7
PÇ-1-------
PÇ-2-------
PÇ-3-------
PÇ-4-------
PÇ-5-------
PÇ-6-------
PÇ-7-------
PÇ-8-------
PÇ-9-------
PÇ-10-------
PÇ-11-------
PÇ-12-------
PÇ-13-------
PÇ-14-------
PÇ-15-------
PÇ-16-------
PÇ-17-------
PÇ-18-------
PÇ-19-------
PÇ-20-------
PÇ-21-------
PÇ-22-------
PÇ-23-------
PÇ-24-------
PÇ-25-------
PÇ-26-------
PÇ-27-------
PÇ-28-------
PÇ-29-------

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Küflerin tanımı ve gelişme şartlarıİlgili Kaynaklar
2Mikotoksin üreten küflerin tanımıİlgili Kaynaklar
3Küflerin oluşturduğu miktoksinler İlgili Kaynaklar
4Mikotoksinlerin insan, hayvan ve bitkilere etkileriİlgili Kaynaklar
5Küflerin metabolik etkinlikleriİlgili Kaynaklar
6Mikotoksijenik küflerin ekolojisiİlgili Kaynaklar
7Mikotoksijenik küflerin fizyolojisiİlgili Kaynaklar
8Ara Sınav 1 / Uygulama veya Konu Tekrarı
9Gıdalarda küf bulaşmalarıİlgili Kaynaklar
10Gıdalarda bulunan mikotoksinler Iİlgili Kaynaklar
11Gıdalarda bulunan mikotoksinler IIİlgili Kaynaklar
12Gıdalarda bulunan mikotoksinlerin bertaraf edilmesiİlgili Kaynaklar
13Gıdalarda küf gelişiminin engellenmesiİlgili Kaynaklar
14Mikotoksin analizleriİlgili Kaynaklar
15Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev110
Sunum/Jüri120
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar130
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati133
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması133
Derse Özgü Staj
Ödev120
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer130
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)140
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)150
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok