Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Mikrobiyolojik Sayım YöntemleriGDM511837.5300
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz, Bahar
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiYüksek Lisans
Dersin TürüSeçmeli @ Gıda Mühendisliği ABD Gıda Mühendisliği Yüksek Lisans Programı
Seçmeli @ Gıda Mühendisliği ABD Gıda Mühendisliği Yüksek Lisans Programı (Tezsiz, 2. Öğretim)
Seçmeli @ Gıda Mühendisliği ABD Gıda Mühendisliği Doktora Programı
Ders KategorisiUzmanlık/Alan Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin KoordinatörüOsman SAĞDIÇ
Dersi Veren(ler)Osman SAĞDIÇ
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıMikrobiyolojik sayım yöntemleri hakkında bilgi vermektir.
Dersin İçeriğiKültürel sayım yöntemleri, direkt mikroskopik sayım yöntemleri, en muhtemel sayım yöntemleri (EMS), Membran filtre ile sayım, türbidometrik sayım ATP ölçümü ile sayım, empedans ölçüme dayalı sayım yöntemi, diğer sayım yöntemleri.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • https://microbeonline.com/real-time-pcr-principles-and-applications/
  • Laboratory Techniques in Microbiology, Osman Erkmen, Nobel Akademik Yayıncılık
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Öğrenci mikrobiyolojide sayım metodlarını bilir.
  2. Öğrenci metodların teknik prensiplerini bilir.
  3. Öğrenci sayım yöntemlerinde yapılan temel işlemleri bilir.
  4. Öğrenci mikrobiyolojide sayım ile ilgili deneyim kazanır.
  5. Öğrenci mikrobiyolojik sayım metodlarının uygulamasını bilir.

Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi

DÖÇ-1DÖÇ-2DÖÇ-3DÖÇ-4DÖÇ-5
PÇ-1-----
PÇ-2-----
PÇ-3-----
PÇ-4-----
PÇ-5-----
PÇ-6-----
PÇ-7-----

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Mikrobiyolojik analiz için örneklemeİlgili Kaynaklar
2Besiyeri çeşitleri ve besiyeri hazırlamaİlgili Kaynaklar
3Homojenizasyon ve seyreltme İlgili Kaynaklar
4Mikroorganizma arama (var/yok testleri) İlgili Kaynaklar
5En muhtemel sayım yöntemiİlgili Kaynaklar
6Mikroskobik sayım yöntemleriİlgili Kaynaklar
7Metabolizmaya dayalı sayım yöntemleriİlgili Kaynaklar
8Ara Sınav 1
9Membran filtrasyon yöntemiİlgili Kaynaklar
10Mikroorganizma saymaİlgili Kaynaklar
11Analiz sonrası işlemlerİlgili Kaynaklar
12Tipik laboratuvar hatalarıİlgili Kaynaklar
13Kültür muhafazaİlgili Kaynaklar
14Mikroorganizma izolasyonu ve tanımlanmasıİlgili Kaynaklar
15Diğer teknikler-
16Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama520
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev110
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar130
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati133
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması134
Derse Özgü Staj
Ödev130
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer130
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)130
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)140
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok