Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Kurutma TeknolojisiGDM511537.5300
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz, Bahar
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiYüksek Lisans
Dersin TürüSeçmeli @ Gıda Mühendisliği ABD Gıda Mühendisliği Yüksek Lisans Programı
Seçmeli @ Gıda Mühendisliği ABD Gıda Mühendisliği Yüksek Lisans Programı (Tezsiz, 2. Öğretim)
Seçmeli @ Gıda Mühendisliği ABD Gıda Mühendisliği Doktora Programı
Ders KategorisiUzmanlık/Alan Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin Koordinatörü
Dersi Veren(ler)İbrahim Doymaz
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıBazı gıda ürünlerinin kurutma teknikleri ve kurutma sistemlerinin öğrenilmesi
Dersin İçeriğiGıdaların kurutulması, kuruma olayı, psikrometri, kurutma yöntemleri ve kurutucu sistemleri.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi (Prof.Dr.Bekir Cemeroğlu)
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Öğrenciler su aktivitesi ve sorpsiyon izotermi kavramları bilir.
  2. Öğrenciler psikometriyi bilir.
  3. Öğrenciler sıcak hava ile kurutma yönteminde gerekli hava ve ısının hesaplanmasını bilir.
  4. Öğrenciler kuruma olayı ve kuruma hızını etkileyen faktörleri bilir.
  5. Öğrenciler kurutma sistemlerini bilir.
  6. Öğrenciler kuru ürün randımanı ve kurutulmuş ürünlerde uygulanan bazı testleri bilir.

Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi

DÖÇ-1DÖÇ-2DÖÇ-3DÖÇ-4DÖÇ-5DÖÇ-6
PÇ-1------
PÇ-2------
PÇ-3------
PÇ-4------
PÇ-5------
PÇ-6------
PÇ-7------
PÇ-8------
PÇ-9------
PÇ-10------
PÇ-11------
PÇ-12------
PÇ-13------
PÇ-14------
PÇ-15------
PÇ-16------
PÇ-17------
PÇ-18------
PÇ-19------
PÇ-20------
PÇ-21------
PÇ-22------
PÇ-23------
PÇ-24------
PÇ-25------
PÇ-26------
PÇ-27------
PÇ-28------
PÇ-29------

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Kurutma teknolojisine girişRelated Resources
2Su aktivitesi ve sorbsiyon izotermiRelated Resources
3Psikrometri ve nemli havaRelated Resources
4Kuruma olayı ve kuruma hızıRelated Resources
5Kurutma ile gelen değişimler ve kalite kontrolRelated Resources
6Sıcak havayla kurutmaRelated Resources
7Osmotik kurutma ve davul kurutmaRelated Resources
8Ara Sınav 1
9Vurgulu basınçla kurutmaRelated Resources
10Solar, Mikrodalga, Kızılötesi KurutmaRelated Resources
11Püskürterek, fışkıran yataklı, pnömatik, vurgulu yanmalı kurutmaRelated Resources
12Kızgın buhar ve ultrasonik kurutmaRelated Resources
13Meyve ve sebzelerin kurutulmalarıRelated Resources
14Et ve süt ürünlerinde kurutmaRelated Resources
15Kurutma Kinetiği ve hesaplamalarRelated Resources
16Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev130
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar130
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati133
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması143
Derse Özgü Staj
Ödev220
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer120
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)140
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)140
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok