Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
---|---|---|---|---|---|---|
Kurutma Teknolojisi | GDM5115 | 3 | 7.5 | 3 | 0 | 0 |
Önkoşullar | Yok |
---|
Yarıyıl | Güz, Bahar |
---|
Dersin Dili | Türkçe |
---|---|
Dersin Seviyesi | Yüksek Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli @ Gıda Mühendisliği ABD Gıda Mühendisliği Yüksek Lisans Programı Seçmeli @ Gıda Mühendisliği ABD Gıda Mühendisliği Yüksek Lisans Programı (Tezsiz, 2. Öğretim) Seçmeli @ Gıda Mühendisliği ABD Gıda Mühendisliği Doktora Programı |
Ders Kategorisi | Uzmanlık/Alan Dersleri |
Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
Dersi Sunan Akademik Birim | Gıda Mühendisliği Bölümü |
---|---|
Dersin Koordinatörü | |
Dersi Veren(ler) | İbrahim Doymaz |
Asistan(lar)ı |
Dersin Amacı | Bazı gıda ürünlerinin kurutma teknikleri ve kurutma sistemlerinin öğrenilmesi |
---|---|
Dersin İçeriği | Gıdaların kurutulması, kuruma olayı, psikrometri, kurutma yöntemleri ve kurutucu sistemleri. |
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Öğrenciler su aktivitesi ve sorpsiyon izotermi kavramları bilir.
- Öğrenciler psikometriyi bilir.
- Öğrenciler sıcak hava ile kurutma yönteminde gerekli hava ve ısının hesaplanmasını bilir.
- Öğrenciler kuruma olayı ve kuruma hızını etkileyen faktörleri bilir.
- Öğrenciler kurutma sistemlerini bilir.
- Öğrenciler kuru ürün randımanı ve kurutulmuş ürünlerde uygulanan bazı testleri bilir.
Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi
DÖÇ-1 | DÖÇ-2 | DÖÇ-3 | DÖÇ-4 | DÖÇ-5 | DÖÇ-6 | |
PÇ-1 | - | - | - | - | - | - |
PÇ-2 | - | - | - | - | - | - |
PÇ-3 | - | - | - | - | - | - |
PÇ-4 | - | - | - | - | - | - |
PÇ-5 | - | - | - | - | - | - |
PÇ-6 | - | - | - | - | - | - |
PÇ-7 | - | - | - | - | - | - |
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Kurutma teknolojisine giriş | Related Resources |
2 | Su aktivitesi ve sorbsiyon izotermi | Related Resources |
3 | Psikrometri ve nemli hava | Related Resources |
4 | Kuruma olayı ve kuruma hızı | Related Resources |
5 | Kurutma ile gelen değişimler ve kalite kontrol | Related Resources |
6 | Sıcak havayla kurutma | Related Resources |
7 | Osmotik kurutma ve davul kurutma | Related Resources |
8 | Ara Sınav 1 | |
9 | Vurgulu basınçla kurutma | Related Resources |
10 | Solar, Mikrodalga, Kızılötesi Kurutma | Related Resources |
11 | Püskürterek, fışkıran yataklı, pnömatik, vurgulu yanmalı kurutma | Related Resources |
12 | Kızgın buhar ve ultrasonik kurutma | Related Resources |
13 | Meyve ve sebzelerin kurutulmaları | Related Resources |
14 | Et ve süt ürünlerinde kurutma | Related Resources |
15 | Kurutma Kinetiği ve hesaplamalar | Related Resources |
16 | Final |
Değerlendirme Sistemi
Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
---|---|---|
Devam/Katılım | ||
Laboratuar | ||
Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Derse Özgü Staj | ||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | ||
Ödev | 1 | 30 |
Sunum/Jüri | ||
Projeler | ||
Seminer/Workshop | ||
Ara Sınavlar | 1 | 30 |
Final | 1 | 40 |
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
TOPLAM | 100 |
AKTS İşyükü Tablosu
Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
---|---|---|---|
Ders Saati | 13 | 3 | |
Laboratuar | |||
Uygulama | |||
Arazi Çalışması | |||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 3 | |
Derse Özgü Staj | |||
Ödev | 2 | 20 | |
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
Projeler | |||
Sunum / Seminer | 1 | 20 | |
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 40 | |
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 40 | |
Toplam İşyükü : | |||
Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
AKTS Kredisi : |
Diğer Notlar | Yok |
---|