Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Bilgisayar Tabanlı Matematiksel Yöntemler Ve Gıda UygulamalarıGDM510137.5300
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz, Bahar
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiYüksek Lisans
Dersin TürüSeçmeli @ Gıda Mühendisliği ABD Gıda Mühendisliği Yüksek Lisans Programı
Seçmeli @ Gıda Mühendisliği ABD Gıda Mühendisliği Yüksek Lisans Programı (Tezsiz, 2. Öğretim)
Ders KategorisiTemel Meslek Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin KoordinatörüMustafa Tahsin YILMAZ
Dersi Veren(ler)Mustafa Tahsin YILMAZ
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıGıda endüstrisinde herhangi bir ürünün işlenmesinde proses değişkenlerinin etkilerinin matematiksel olarak belirlenmesi
Dersin İçeriğiGıda sanayiinde herhangi bir gıda ürününün işlenmesinde kullanılan proses değişkenlerinin etkilerinin matematiksel olarak tanımlanması; Diğer parametrelerin etkilerinin zaman ve sıcaklığın fonksiyonu olarak etkilerinin incelenmesi; Elde edilen verilerin bilgisayar destekli paket programlar kullanarak doğrusal olmayan regresyon eşitlikleri kullanılarak modellenmesi; Elde edilen denklemlerin sayısal analiz yöntemleri kullanılarak analizi; İkiden fazla faktörlü denemelerin tasarımı ve optimizasyonu amaçlanmaktadır.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • İstatistik: Yöntemler ve Uygulamalar. Hüsnü Arıcı. Meteksan, Ankara. 1997.
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Öğrenci farklı software kullanarak deneme dizaynı oluşturmasını bilir.
  2. Öğrenci matematiksel modellemelerin oluşturulmasını bilir.
  3. Öğrenci software'ler ile istatistiksel analiz yapılmasını bilir.
  4. Öğrenci matematiksel modellerin temel prensiplerini bilir.
  5. Öğrenciler farklı istatistiksel modelleme programlarının kullanımını öğrenecekler.

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Bağımlı ve bağımsız değişkenlerin tanımlanması ve gıda endüstrisindeki uygulamalarıİlgili Kaynaklar
2Gıda sanayiinde herhangi bir gıda ürününün işlenmesinde kullanılan proses değişkenlerinin etkilerinin matematiksel olarak tanımlanmasıİlgili Kaynaklar
3Bağımlı değişkenlerin zaman ve sıcaklığın fonksiyonu olarak ifade edilmesiİlgili Kaynaklar
4Modelleme amaçlı kullanılabilecek programların tanıtılmasıİlgili Kaynaklar
5Modelleme amaçllı kullanılan programların temel özelliklerİlgili Kaynaklar
6Deney tasarımında dikkat edilecek özelliklerİlgili Kaynaklar
7Elde edilen verilerin bilgisayar destekli paket programlar kullanarak doğrusal olmayan regresyon eşitlikleri kullanılarak modellenmesiİlgili Kaynaklar
8Elde edilen verilerin bilgisayar destekli paket programlar kullanarak doğrusal olmayan regresyon eşitlikleri kullanılarak modellenmesiİlgili Kaynaklar
9Ara Sınav 1
10Elde edilen denklemlerin sayısal analiz yöntemleri kullanılarak analiziİlgili Kaynaklar
11İkiden fazla faktörlü denemelerin tasarımı ve optimizasyonuİlgili Kaynaklar
12Uygulama ödeviİlgili Kaynaklar
13Uygulama ödeviİlgili Kaynaklar
14Uygulama ödeviİlgili Kaynaklar
15Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev130
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar130
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati163
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması
Derse Özgü Staj
Ödev620
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)125
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)130
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok