Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Bakteriyel Gıda PatojenleriGDM610237.5300
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz, Bahar
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiDoktora
Dersin TürüSeçmeli @ Gıda Mühendisliği ABD Gıda Mühendisliği Doktora Programı
Seçmeli @ Gıda Mühendisliği ABD Gıda Mühendisliği Yüksek Lisans Programı
Ders KategorisiTemel Meslek Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin KoordinatörüÖmer ŞİMŞEK
Dersi Veren(ler)Ömer ŞİMŞEK
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıGıda kaynaklı patojen bakterilerin fizyolojisi, patojenite etki mekanizmaları, epidemiyolojisi ve gıdalarda ptojenlerin kontrol altına alma yöntemleri konularında öğrencilere ileri düzeyde bilgi kazandırılmasıdır.
Dersin İçeriğiGıda kaynaklı patojen mikroorganizmaların fizyolojisi. Patojenite özellikleri ve genetik doğası. Epidemiyolojisi, toksikolojik özellikleri. Gıda sistemlerinde patojen mikroorganizmaların teşhisi. Gıda sistemlerinde patoje mikroorganizmaların engellenmesi.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Blackburn, C., McClure.2002. Foodborne Pathogens. Woodhead Publishing Limited. Cambridge, England.
  • Miliotis, M. D. and Bier, J.W. 2003. International Handbook of Foodborne Pathogens, CRC Press 2003
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Gıda patojenlerinin fizyolojisini öğrenir.
  2. Patojen bakterilerde patojenitenin moleküler temelini öğrenir.
  3. Bakteriyal patojenlerin oluşturduğu epidemiyolojiyi öğrenir.
  4. Gıda sistemlerinde bakteriyal patojenlerin tespit teşhisini öğrenir.
  5. Gıda sistemlerinde bakteriyal gıda patojenlerinin önleme yöntemlerini öğrenir.

Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi

DÖÇ-1DÖÇ-2DÖÇ-3DÖÇ-4DÖÇ-5
PÇ-1-----
PÇ-2-----
PÇ-3-----
PÇ-4-----
PÇ-5-----
PÇ-6-----
PÇ-7-----
PÇ-8-----
PÇ-9-----
PÇ-10-----
PÇ-11-----

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Patojenite tanımı ve virulans faktörlerİlgili Kaynaklar
2Gıda kaynaklı patojen bakteriler ve genel özellikleriİlgili Kaynaklar
3Salmonella spp. temel fizyolojik özellikleri, patojenik özellikleri ve genetik temeli.İlgili Kaynaklar
4Salmonella spp. neden olduğu hastalıklar epidemiyolojisi ve gıda sistemlerinde engelleme yöntemleri. İlgili Kaynaklar
5Escherichia coli temel fizyolojik özellikleri, patojenik özellikleri ve genetik temeliİlgili Kaynaklar
6Escherichia coli'nin neden olduğu hastalıkların epidemiyolojisi ve gıda sistemlerinde engelleme yöntemleri.İlgili Kaynaklar
7Clostridium spp. temel fizyolojk özellikleri, patojenik özellikleri ve genetik temeli.İlgili Kaynaklar
8Ara Sınav 1 / Uygulama veya Konu Tekrarı
9Clostridium spp. neden olduğu hastalıkların epidemiyolojisi ve gıda sistemlerinde engelleme yöntemleri .-
10Staphylococcus aureus temel fizyolojik özellikleri, patojenik özellikleri ve genetik temeli.İlgili Kaynaklar
11Staphylococcus auereus neden olduğu hastalıkların epidemiyolojisi ve gıda sistemlerinde engelleme yöntemleri. İlgili Kaynaklar
12Bacillus cereus temel fizyolojik özellikleri, patojenik özellikleri ve genetik temeli.İlgili Kaynaklar
13Bacillus cereus neden olduğu hastalıkların epidemiyolojisi ve gıda sistemlerinde engelleme yöntemleri. İlgili Kaynaklar
14Mikrobiyolojik kriterler tebliğine göre patojen bakterilerin yasal limitleriİlgili Kaynaklar
15Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım00
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj00
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev130
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop00
Ara Sınavlar130
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati163
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması144
Derse Özgü Staj
Ödev225
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer125
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)125
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)125
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok