Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Doğal Gıda Katkıları ve AntioksidanlarGDM610437.5300
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz, Bahar
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiDoktora
Dersin TürüSeçmeli @ Gıda Mühendisliği ABD Gıda Mühendisliği Doktora Programı
Seçmeli @ Gıda Mühendisliği ABD Gıda Mühendisliği Yüksek Lisans Programı
Ders KategorisiTemel Meslek Dersleri
Dersin Veriliş Şekli
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin KoordinatörüOsman SAĞDIÇ
Dersi Veren(ler)Osman SAĞDIÇ
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıÖğrencilerinin oksidatif stres, sağlık ve doğal antioksidanlar konusundaki eksikliklerinin giderilmesi böylece daha etken bir tez çalışması yapmalarının sağlanması amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriğiAntioksidanların sağlık üzerine etkileri. Reaktif oksijen cisimleri ve oksidatif stres. Doğal antioksidanların hastalıklara karşı koruyucu etkisi. Vitamin A ve C. Tocotrienol ve tocopherollerin biyolojik aktivitesi. Selenyum -Lipoic asit. Coenzyme-Q. Karatenoidler. Flavonoidler. Thioller. Polyphenoller. Gıda endüstrisinde antioksidan eklenmiş fonksiyonel gıdalar. Gıdalardaki antioksidan içeriklerinin belirlenmesi
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Food Antioxidants Technological, toxicological and health perspectives. (Food Science and Technology) D. L.Madhavi, S.S Desphande, D.K Salunkhe 1996, CRC press
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Oksidatif stresin ne olduğunu öğrenir
  2. Serbest radikallerin oluşumunu ve ne olduğunu öğrenir
  3. Oksidatif stresin ve serbest radikallerin sağlık üzerine etkilerini öğrenir.
  4. Oksidan ve antioksidanların ne olduğunu öğrenir
  5. Gıdalardan bulunan antioksidanları ve özelliklerini öğrenir
  6. Antioksidanlar ve sağlık arasındaki ilişkiyi öğrenir
  7. Antioksidanların gıda endütrisindeki kullanımını öğrenir

Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi

DÖÇ-1DÖÇ-2DÖÇ-3DÖÇ-4DÖÇ-5DÖÇ-6DÖÇ-7
PÇ-1-------
PÇ-2-------
PÇ-3-------
PÇ-4-------
PÇ-5-------
PÇ-6-------
PÇ-7-------
PÇ-8-------
PÇ-9-------
PÇ-10-------
PÇ-11-------

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Antioksidanların sağlık üzerine etkileriİlgili Kaynaklar
2Reaktif oksijen cisimleri ve oksidatif stresİlgili Kaynaklar
3Doğal antioksidanların hastalıklara karşı koruyucu etkisiİlgili Kaynaklar
4Vitamin A ve Cİlgili Kaynaklar
5Tocotrienol ve tocopherollerin biyolojik aktivitesiİlgili Kaynaklar
6Selenyum -Lipoic asitİlgili Kaynaklar
7Coenzyme-Qİlgili Kaynaklar
8Ara Sınav 1 / Uygulama veya Konu Tekrarı
9Karatenoidlerİlgili Kaynaklar
10Thiollerİlgili Kaynaklar
11Polyphenollerİlgili Kaynaklar
12Ara Sınav2
13Gıda endüstrisinde antioksidan eklenmiş fonksiyonel gıdalarİlgili Kaynaklar
14Gıdalardaki antioksidan içeriklerinin belirlenmesiİlgili Kaynaklar
15Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev130
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar130
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati163
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması144
Derse Özgü Staj
Ödev225
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer125
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)125
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)125
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok