Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
---|---|---|---|---|---|---|
Gıda Reolojisi-2 | GDM6110 | 3 | 7.5 | 3 | 0 | 0 |
Önkoşullar | Yok |
---|
Yarıyıl | Güz, Bahar |
---|
Dersin Dili | Türkçe |
---|---|
Dersin Seviyesi | Doktora |
Dersin Türü | Seçmeli @ Gıda Mühendisliği ABD Gıda Mühendisliği Doktora Programı Seçmeli @ Gıda Mühendisliği ABD Gıda Mühendisliği Yüksek Lisans Programı |
Ders Kategorisi | Temel Meslek Dersleri |
Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
Dersi Sunan Akademik Birim | Gıda Mühendisliği Bölümü |
---|---|
Dersin Koordinatörü | Mustafa Tahsin YILMAZ |
Dersi Veren(ler) | |
Asistan(lar)ı |
Dersin Amacı | Bu dersin amaçları; 1. Gıdaların visko-elastik özellikleri ile ilgili detaylı bilgilerin verilmesi, 2. Bu özelliklerin ölçümüne dayalı detaylı bilgi ve becerilerin kazandırılması 3. Bazı gıdaların bureolojik özelliklerinin tartışılması ve kavratılması becerilerinin kaandırılması |
---|---|
Dersin İçeriği | Gıdaların viskoelastik özellikleri, lossmodülüs ,storagemodulus, kompleks vikozite, kompleks modülüs, osilasyon kuvvet uygulamaları, stres sweep ve frekans sweep testleri ve sonuçların değerlendirilmesi, sıcaklık sweep testleri,nişasta ,ketçap, mayonez, bal gibi bazı gıdaların reolojik özelliklerinin incelenmesi. |
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Öğrenci, gıdaların visko-elastik özelliklerini bilir.
- Öğrenci, gıdaların visko-elastik özelliklerinin belirlenmesinde kullanılan emprik ölçümlerle alakalı bilgi ve becerilerin geliştirir.
- Öğrenci, kompleks viskozite kavramı hakkında yeterli bilgiler öğrenir.
- Öğrenci, bazı gıdaların reolojik özelliklerinin değerlendirilmesi konusunda becerileri geliştir.
- Öğrenci gıdaların reolojik özelliklerinin belirlenmesine yönelik uygulama öğrenir.
Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi
DÖÇ-1 | DÖÇ-2 | DÖÇ-3 | DÖÇ-4 | DÖÇ-5 | |
PÇ-1 | - | - | - | - | - |
PÇ-2 | - | - | - | - | - |
PÇ-3 | - | - | - | - | - |
PÇ-4 | - | - | - | - | - |
PÇ-5 | - | - | - | - | - |
PÇ-6 | - | - | - | - | - |
PÇ-7 | - | - | - | - | - |
PÇ-8 | - | - | - | - | - |
PÇ-9 | - | - | - | - | - |
PÇ-10 | - | - | - | - | - |
PÇ-11 | - | - | - | - | - |
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Gıdaların Visko-elastik özellikleri | İlgili Kaynaklar |
2 | Gıdaların Visko-elastik özellikleri | İlgili Kaynaklar |
3 | Loss modulus and Storage modulus | İlgili Kaynaklar |
4 | Loss modulus and Storage modulus | İlgili Kaynaklar |
5 | Kompleks viskozite | İlgili Kaynaklar |
6 | Kompleks viskozite | İlgili Kaynaklar |
7 | Kompleks modülüs | İlgili Kaynaklar |
8 | Ara Sınav 1 | |
9 | Osilasyon testi | İlgili Kaynaklar |
10 | Stress sweep and frequency test and evaluation of results. | İlgili Kaynaklar |
11 | Creep and recovery test | İlgili Kaynaklar |
12 | Temperature sweep test | İlgili Kaynaklar |
13 | Stress relaxation test. | İlgili Kaynaklar |
14 | Bazı gıdaların reolojik özellikleri | İlgili Kaynaklar |
15 | Final |
Değerlendirme Sistemi
Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
---|---|---|
Devam/Katılım | ||
Laboratuar | ||
Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Derse Özgü Staj | ||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | ||
Ödev | 1 | 30 |
Sunum/Jüri | ||
Projeler | ||
Seminer/Workshop | ||
Ara Sınavlar | 1 | 30 |
Final | 1 | 40 |
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
TOPLAM | 100 |
AKTS İşyükü Tablosu
Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
---|---|---|---|
Ders Saati | 16 | 3 | |
Laboratuar | |||
Uygulama | |||
Arazi Çalışması | |||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 4 | |
Derse Özgü Staj | |||
Ödev | 2 | 25 | |
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
Projeler | |||
Sunum / Seminer | 1 | 25 | |
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 25 | |
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 25 | |
Toplam İşyükü : | |||
Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
AKTS Kredisi : |
Diğer Notlar | Yok |
---|