Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
---|---|---|---|---|---|---|
Koku ve Tat Bileşikleri | KIM4852 | 3 | 5 | 3 | 0 | 0 |
Önkoşullar | Yok |
---|
Yarıyıl | Bahar |
---|
Dersin Dili | İngilizce |
---|---|
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli @ Kimya Lisans Programı |
Ders Kategorisi | Uzmanlık/Alan Dersleri |
Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
Dersi Sunan Akademik Birim | Kimya Bölümü |
---|---|
Dersin Koordinatörü | Hale OCAK |
Dersi Veren(ler) | Hale OCAK |
Asistan(lar)ı |
Dersin Amacı | Organik esaslı koku ve tat maddelerinin yapıları, kimyasal ve fiziksel özellikleri, sentez ve analiz yöntemleri hakkında temel bilginin kazandırılması. |
---|---|
Dersin İçeriği | Koku ve tat maddelerinin tanımı ve tarihçesi, doğal, doğala özdeş ve yapay ürünler – Kimyasal algı, koku maddelerinde uçuculuk ve dayanıklılık, polarite, eşik konsantrasyon – Alifatik Bileşikler, sentezi ve özellikleri - Asiklik terpenler ve siklik terpenler, sentezi ve özellikleri - Sikloalifatik bileşikler, sentezi ve özellikleri - Aromatik bileşikler, fenoller ve fenol türevleri - O-, O,S-, S,S-, N- ve N,S- Heterosiklikler – Koku ve tat endüstrisindeki doğal ürünler - Koku ve tat endüstrisindeki uygulamalar - Koku ve tat endüstrisinde kullanılan analitik teknikler – Koku maddelerinde toksikoloji ve güvenlik |
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Öğrenciler, koku ve tat maddelerinin kimyasal yapısını, fiziksel özelliklerini, elde etme ve analiz yöntemlerini öğreneceklerdir.
- Öğrenciler ticari aromatik ürünlerin kimyasal içeriğini okuma ve anlamada beceri kazanacaktır.
- Öğrenciler koku ve tat maddelerinin güvenlik ve toksisitesi hakkında bilgi sahibi olacaktır.
- Öğrenciler, kimyasal yapı - koku ve tat özellik ilişkisini yorumlama becerisi kazanacaktır.
- Öğrenciler koku ve tat endüstrisindeki uygulamalar hakkında bilgi sahibi olacaktır.
Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi
DÖÇ-1 | DÖÇ-2 | DÖÇ-3 | DÖÇ-4 | DÖÇ-5 | |
PÇ-1 | - | - | - | - | - |
PÇ-2 | - | - | - | - | - |
PÇ-3 | - | - | - | - | - |
PÇ-4 | - | - | - | - | - |
PÇ-5 | - | - | - | - | - |
PÇ-6 | - | - | - | - | - |
PÇ-7 | - | - | - | - | - |
PÇ-8 | - | - | - | - | - |
PÇ-9 | - | - | - | - | - |
PÇ-10 | - | - | - | - | - |
PÇ-11 | - | - | - | - | - |
PÇ-12 | - | - | - | - | - |
PÇ-13 | - | - | - | - | - |
PÇ-14 | - | - | - | - | - |
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Koku ve tat maddelerinin tanımı ve tarihçesi, doğal, doğala özdeş ve yapay ürünler | [1-3] İlgili Ünite |
2 | Kimyasal algı, koku maddelerinde uçuculuk ve dayanıklılık, polarite, eşik konsantrasyon | [1-3] İlgili Ünite |
3 | Alifatik Bileşikler, sentezi ve özellikleri | [1-3] İlgili Ünite |
4 | Asiklik terpenler ve siklik terpenler, sentezi ve özellikleri | [1-3] İlgili Ünite |
5 | Sikloalifatik bileşikler, sentezi ve özellikleri | [1-3] İlgili Ünite |
6 | Aromatik bileşikler, fenoller ve fenol türevleri | [1-3] İlgili Ünite |
7 | O-, O,S-, S,S-, N- ve N,S- Heterosiklikler | [1-3] İlgili Ünite |
8 | Ara Sınav 1 | |
9 | Koku ve tat endüstrisindeki doğal ürünler | [1-3] İlgili Ünite |
10 | Koku ve tat endüstrisindeki uygulamalar | [1-3] İlgili Ünite |
11 | Koku ve tat endüstrisinde kullanılan analitik teknikler | [1-3] İlgili Ünite |
12 | Koku maddelerinde toksikoloji ve güvenlik | [1-3] İlgili Ünite |
13 | Ödev Sunumları | [1-3] İlgili Üniteler |
14 | Ödev Sunumları | [1-3] İlgili Üniteler |
15 | Final |
Değerlendirme Sistemi
Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
---|---|---|
Devam/Katılım | ||
Laboratuar | ||
Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Derse Özgü Staj | ||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | ||
Ödev | 1 | 30 |
Sunum/Jüri | ||
Projeler | ||
Seminer/Workshop | ||
Ara Sınavlar | 1 | 30 |
Final | 1 | 40 |
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
TOPLAM | 100 |
AKTS İşyükü Tablosu
Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
---|---|---|---|
Ders Saati | 13 | 3 | |
Laboratuar | |||
Uygulama | |||
Arazi Çalışması | |||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 13 | 3 | |
Derse Özgü Staj | |||
Ödev | 1 | 30 | |
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
Projeler | |||
Sunum / Seminer | |||
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 15 | |
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 15 | |
Toplam İşyükü : | |||
Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
AKTS Kredisi : |
Diğer Notlar | Yok |
---|