Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Endüstriyel BiyoteknolojiKIM457235300
ÖnkoşullarYok
YarıyılBahar
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüSeçmeli @ Kimya Lisans Programı
Ders KategorisiTemel Meslek Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimKimya Bölümü
Dersin KoordinatörüAyşegül PEKSEL
Dersi Veren(ler)Ayşegül PEKSEL
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıEndüstriyel biyoteknolojide kullanılan mikroorganizmalarla üretim ve araştırma yapabilmesini sağlamak.
Dersin İçeriğiEndüstriyel Biyoteknolojiye Giriş: Çalışma ve Uygulama Alanları/ Endüstriyel Mikroorganizmalar/ Mikroorganizmaların Sınıflandırılması/ Mikrobiyal Hücre Yapısı ve Fonksiyonu/ Mikrobiyal Gelişim ve Beslenme / Mikrobiyal Büyüme Kinetiği/ Sterilizasyon Kullanım Alanları/ Mikroorganizmalarda Metabolizma/ Fermantasyon Biyoteknolojisi/ Biyoreaktörler / Mikroorganizmaların Yaptığı Fermantasyonlar / Primer ve Sekonder Metabolit Oluşumu / Hücre Kültürleri
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • M.T. Madigan, J.M.Martinko. Çev. Ed. Prof. Dr. Cumhur Çökmüş, “Brock Mikroorganizmaların Biyolojisi”, Palme Yayıncılık, 2016.
  • M. J. Maites, N.L. Morgan, J.S.Rockey, G.Higton. Çev. Ed. Doç. Dr. İrfan Turan, “Endüstriyel Mikrobiyolojiye Giriş”, Palme Yayıncılık, 2015.
  • Prof. Dr. B. Pekin “Biyokimya Mühendisliği (Biyoteknoloji)” Ege Üniversitesi, Kimya Fakültesi Yayınları.
  • Hans-J. Rehm “Einführung in die İndustrielle Mikrobiologie” Heidelberg Taschenbücher.
  • R. D. Schmid “Taschenatlas der Biotechnologie und Gentechnik” Wiley-VCH.
  • Jacquelyn G. Black, Microbiology Principles and Applications, Prentice Hall.
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Öğrenciler endüstriyel biyoteknolojide kullanılan mikroorganizmaları ve fonksiyonlarını öğrenir.
  2. Öğrenciler, mikrobiyoloji ve mikroorganizmalar ile ilgili temel bilgileri edineceklerdir.
  3. Öğrenciler, endüstriyel biyoteknolojide kullanılan prosesler hakkında bilgi sahibi olacaklardır.
  4. Öğrenciler, mikroorganizmaların üretilmesi, kültür ortamları, metabolizmaları ve mikroorganizmalarda metabolit üretimini öğreneceklerdir.
  5. İlgili alanlardaki güncel gelişmeleri izleyebileceklerdir.

Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi

DÖÇ-1DÖÇ-2DÖÇ-3DÖÇ-4DÖÇ-5

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Endüstriyel Biyoteknolojiye Giriş: Çalışma ve Uygulama AlanlarıDers Kitabı
2Endüstriyel Mikroorganizmalar Ders Kitabı
3Mikroorganizmaların Sınıflandırılması, Mikrobiyal Hücre Yapısı ve FonksiyonuDers Kitabı
4Mikrobiyal Gelişim ve BeslenmeDers Kitabı
5Mikrobiyal Büyüme KinetiğiDers Kitabı
6Sterilizasyon Kullanım AlanlarıDers Kitabı
7Mikroorganizmalarda MetabolizmaDers Kitabı
8Ara Sınav 1 / Uygulama veya Konu Tekrarı
9Fermantasyon BiyoteknolojisiDers Kitabı
10BiyoreaktörlerDers Kitabı
11Mikroorganizmaların Yaptığı FermantasyonlarDers Kitabı
12Mikroorganizmaların Yaptığı FermantasyonlarDers Kitabı
13Primer ve Sekonder Metabolit OluşumuDers Kitabı
14Hücre KültürleriDers Kitabı
15Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım13
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği420
Ödev00
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar140
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati133
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması136
Derse Özgü Staj
Ödev00
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği44
Projeler
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)110
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)110
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok