Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Gıda Teknolojisinde Temel İşlemlerKMM466134300
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz
Dersin Diliİngilizce, Türkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüSeçmeli @ Kimya Mühendisliği Lisans Programı
Seçmeli @ Kimya Mühendisliği Lisans Programı (İngilizce)
Ders KategorisiUzmanlık/Alan Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimKimya Mühendisliği Bölümü
Dersin Koordinatörüİbrahim Doymaz
Dersi Veren(ler)İbrahim Doymaz
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıÖğrencilere gıda teknolojisini anlamalarını sağlamak, gıda teknolojisinde uygulanan yöntemleri analiz etme, bilgi ve becerisini kazandırmak, gıdalarda kalite ve kaliteye etki eden faktörlerini analiz etme, bilgi ve becerisini kazandırmak, gıda teknolojisinde uygulanan yeni teknikler hakkında bilgi ve deneyim kazandırmak ve uygulanan işlemleri sentezleme becerisini kazandırmak ve gıdaların soğukta muhafazasına ilişkin yöntem ve tasarımların kavranmasını sağlamak.
Dersin İçeriğiGıda Muhafaza Yöntemleri / Ekstraksiyon Yöntemleri / Gıda Sanayinde Süperkritik Ekstraksiyon / Kurutma Kuramı ve Ekipmanları / Dondurarak Kurutma / Meyve ve Sebzelerin Kurutulması / Soğutma Çevrimi / Soğutma Kulesi / Gıdaların Soğukta Muhafazası (Önsoğutma, Soğukta Depolama, Kontrollü Atmosferde Depolama, Modifiye Atmosferde Ambalajlama) / Gıdaların Dondurarak İşlenmesi / Soğuk Zincir Sistemleri / Proje Sunumları
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Ders Notları
  • B. Cemeroğlu, “Meyve ve Sebze Teknolojisi I-II”, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, Ankara, 2004.
  • R.P. Singh, D.R. Heldman, “Introduction to Food Engineering – Gıda Mühendisliğine Giriş”, Nobel Yayınevi, Yayın No: 1246, 2015.
  • M. Pala, B. Saygı, “Türkiye’de Soğuk Zincir Uygulamaları ve Geliştirilmesi”, İstanbul Ticaret Odası, Yayın No: 6, 1993.
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Gıda teknolojisinde kullanılan kavramları tanımlanacaktır.
  2. Gıdaların kalitesini ve kaliteye etkili parametreleri değerlendirecektir
  3. Gıda işleme yöntemlerini tanıyacak, sanayide uygulamasını öğreneceklerdir
  4. Gıda muhafaza tekniklerini hakkında bilgiye sahip olacaklardır.
  5. Literatür tarama ve sunum yapabilme becerisi kazanacaklardır.

Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi

DÖÇ-1DÖÇ-2DÖÇ-3DÖÇ-4DÖÇ-5
PÇ-1-----
PÇ-24444-
PÇ-3-----
PÇ-4---4-
PÇ-5-----
PÇ-6-----
PÇ-7-----
PÇ-8-----
PÇ-9-----
PÇ-10-----
PÇ-11-----
PÇ-12-----
PÇ-13-----
PÇ-14-----
PÇ-15----4
PÇ-16-----
PÇ-17----4
PÇ-18-----
PÇ-19----4
PÇ-20-----
PÇ-21-----
PÇ-22-----
PÇ-23----4
PÇ-24-----
PÇ-25-----
PÇ-26-----
PÇ-27-----
PÇ-28-----
PÇ-29-----
PÇ-30-----

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Gıda Muhafaza Yöntemleri Ders Notları / Diğer Kaynaklar
2Kurutma Kuramı ve Ekipmanları Ders Notları / Diğer Kaynaklar
3Dondurarak Kurutma Ders Notları / Diğer Kaynaklar
4Meyve ve Sebzelerin KurutulmasıDers Notları / Diğer Kaynaklar
5Ekstraksiyon Yöntemleri Ders Notları / Diğer Kaynaklar
6Gıda Sanayiinde Süperkritik Ekstraksiyon Ders Notları / Diğer Kaynaklar
7Soğutma Çevrimi / Soğutma KulesiDers Notları / Diğer Kaynaklar
8Ara Sınav 1 / Uygulama veya Konu Tekrarı
9Gıdaların Önsoğutulması ve Soğukta DepolanmasıDers Notları / Diğer Kaynaklar
10Kontrollü Atmosferde Depolama / Modifiye Atmosferde AmbalajlamaDers Notları / Diğer Kaynaklar
11Gıdaların Dondurarak İşlenmesiDers Notları / Diğer Kaynaklar
12Soğuk Zincir SistemleriDers Notları / Diğer Kaynaklar
13Proje Sunumu - IDers Notları / Diğer Kaynaklar
14Proje Sunumu - IIDers Notları / Diğer Kaynaklar
15Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev
Sunum/Jüri110
Projeler120
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar130
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati133
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması132
Derse Özgü Staj
Ödev
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler115
Sunum / Seminer15
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)115
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)125
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok